فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی بالینی - پیاپی 45 (زمستان 1400)

فصلنامه مطالعات روانشناسی بالینی
پیاپی 45 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کامران شیوندی* صفحات 2-32

    پژوهش حاضر با هدف " طراحی و تدوین مدل پیامدهای ارتباطی و شغلی اضطراب ناشی از پاندمی کووید 19 و شناسایی نقش میانجی‎گری خودشفقت‎ورزی در پرستاران بیمارستان‎های پذیرش‎کننده بیماران کرونایی در شهر تهران" به انجام رسید. این پژوهش از نظر هدف، از نوع کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش گردآوری داده‏ ها، پژوهشی توصیفی - همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر پرستاران شاغل در بیمارستان‎های پذیرش کننده بیماران کرونایی دولتی شهر تهران بود. نمونه آماری برابر با 384 نفر بود که بر اساس روش نمونه‎گیری خوشه ای انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی و تحلیل معادلات ساختاری در بخش استنباطی در نرم افزار SPSS23 و AMOS بهره گرفته شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه خودشفقت‎ورزی ریس و همکاران، اضطراب چندبعدی بیماری‎های اپیدمیک درتاج و همکاران، دلبستگی شغلی شوفلی و همکاران و روابط بین‎فردی پیرس و همکاران بود. پایایی ابزار پژوهش بر اساس ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب برابر با 89/0، 94/0، 96/0 و 89/0 مورد تایید قرار گرفت. یافته ها نشان داد که خودشفقت‎ورزی به صورت معنادار دارای نقش میانجی گری در رابطه علی اضطراب پاندمی کروناویروس و متغیرهای ارتباط بین‎فردی و دلبستگی شغلی بود. بر اساس این یافته ها می‎توان نتیجه گرفت که خودشفقت‎ورزی متغیری است که می‎توان با تکیه بر آن به طراحی مداخلات کارآمد در جهت کاهش اثرات نامطلوب بحران هایی مانند اضطراب ناشی از گسترش پاندمی کروناویروس در فضای درمان و دیگر محیط های شغلی اقدام کرد.

    کلیدواژگان: ارتباط بین فردی، اضطراب کروناویروس، خودشفقت ورزی، دلبستگی شغلی
  • مریم وطن خواه، سید محمدحسین موسوی نسب* صفحات 34-76

    افراد مبتلا به افسردگی در کارکردهای شناختی و علایم روان شناختی افسردگی، دچار اختلال هستند. افسردگی با سوگیری منفی در جنبه های مختلف پردازش اطلاعات مشخص می شود که با آسیب پذیری در گسترش، سطوح بالاتر علایم افسردگی، ماندگاری و حتی عود افسردگی مرتبط است. روان شناسان بر این باور هستند که حافظه شالوده روان شناسی شناختی است. حافظه از مهم ترین مشکلات شناختی در بیماران مبتلا به افسردگی محسوب می شود که اختلال در آن باعث تشدید ناتوانی آنان در انجام عملکرد های روزانه می شود. حافظه شرح حال بخشی از حافظه است. پژوهش ها نشان داده اند که رابطه ای قوی بین علایم روان شناختی و سوگیری در حافظه شرح حال وجود دارد. افسردگی باعث اختلال در این حافظه می شود به نحوی که افراد افسرده دچار دشواری در بازیابی خاطرات اختصاصی می شوند. به عبارت دیگر بیش کلی گرایی حافظه شرح حال در آن ها رخ می دهد. با توجه به اهمیت این موضوع در دو دهه گذشته، تحقیقات گسترده ای در راستای ارتباط بین افسردگی و حافظه و درمان های افسردگی مبتنی بر حافظه انجام شده است که بعضا نتایج متناقضی به همراه داشته اند. با وجود درمان های گسترده دارویی و روانی برای افسردگی در جامعیت و کارآیی این درمان ها محدودیت وجود دارد که این امر حاکی از نیاز به تحقیقات بیش تر در مورد مداخلات مرتبط با افسردگی است. پژوهش حاضر از نوع مقالات مروری سیستماتیک است که از طریق مطالعه کامل45 مقاله در زمینه ی هر یک از مداخلات مطرح شده در طول مقاله، حافظه شرح حال و افسردگی اساسی گردآوری شده است. هدف از این مطالعه مروری بر مداخلات آموزش محور مبتنی بر حافظه شرح حال رویدادی برای بیماران مبتلا به افسردگی است تا بستری برای پژوهش های گسترده تری در رابطه با هر یک از این مداخلات فراهم شود. در مجموع بررسی های انجام شده در این مطالعه حاکی از این امر بودند که مداخلات آموزش-محور حافظه شرح حال رویدادی بر روند بهبودی و علایم افسردگی بیماران مبتلا به افسردگی تاثیرات چشمگیری دارند.

    کلیدواژگان: افسردگی، حافظه شرح حال، آموزش حافظه رقابتی، آموزش حافظه کاری
  • ساجده تابش، هادی بهرامی احسان*، سید محمدرضا رضازاده صفحات 78-112

    رضایت زناشویی از جمله کلید واژه های پرشماری است که پژوهشگران خانواده سالهاست به آن پرداخته اند. علیرغم وجود مطالعات گسترده در این زمینه، تاکنون پژوهشی به منظور طراحی الگو و نیمرخ بومی ای برای پیش‎بینی رضایت زناشویی نپرداخته است. هدف از پژوهش حاضر طراحی نیمرخ عملیاتی بومی برای پیش‎بینی میزان موفقیت ازدواج در ایجاد رضایت زناشویی براساس مولفه‎های مهم تعیین‎کننده است. با الهام از پژوهش های موجود مهمترین متغییر های در گیر در رضایت زناشویی شناسایی و پرسشنامه ای تدارک شد. برای کشف مولفه های موجود و ساختار عاملی رضایت زناشویی در جامعه ایرانی ، 240 فرد متاهل ساکن شهر تهران به صورت تصادفی به پرسشنامه تدوین شده رضایت زناشویی پاسخ دادند. داده ها به وسیله تحلیل عاملی و تحلیل عملکرد سیستم (ROC) تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد عشق، ثبات هیجانی همسر، بخشش زناشویی، تعهد، تفاهم مالی و رضایت جنسی ساختار عاملی را به خود اختصاص داده اند. همچنین نتایج نشان داد که در گروه زنان و مردان مقادیر این عوامل یکسان نیست. با این توصیف دو نیمرخ برای گروه زنان و مردان به دست آمد. نتایج این پژوهش نشان داد که با استفاده از این نیمرخ ها به خوبی می توان میزان رضایت زناشویی را در چشم اندازی آینده نگر پیش بینی کرد. نتایج این پژوهش می تواند در توسعه برنامه های آموزشی با هدف ارتقاء رضایت زناشویی و نیز در مشاوره های زوجی به خوبی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، پیش بینی رضایت زناشویی، مولفه های رضایت زناشویی، نیمرخ پیش بینی رضایت زناشویی
  • نادر حاجلو*، سعید پورعبدل، شهرزاد سراوانی، ناصر صبحی قراملکی، بابک موسوی صفحات 113-137

    هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی زوج درمانی شناختی رفتاری بر بهبود بهزیستی اجتماعی زوجین دارای تعارض زناشویی بود. این پژوهش به شیوه ی نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل 160 زوج دارای تعارض زناشویی مراجعه کننده به 4 کلینیک مشاوره و روانشناسی در سال 1397 در شهر تهران بودند. نمونه مورد مطالعه در این پژوهش 32 زوج دارای تعارض زناشویی مراجعه کننده به 4 کلینیک مشاوره و روانشناسی در سال 1397 بود که به صورت نمونه گیری خوشه ای انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند (16 زوج برای هر گروه). برای جمع آوری داده ها از مقیاس سازگاری زناشویی اسپانیر (1976)، پرسشنامه بهزیستی اجتماعی کییز (1998) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آزمون آماری تحلیل کوواریانس چند متغیری (MANCOVA) با استفاده از نرم افزار SPSS-22 استفاده شد. نتایج نشان داد که زوج درمانی شناختی رفتاری بر مولفه های همبستگی اجتماعی، انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی، شکوفایی اجتماعی و پذیرش اجتماعی، زوجین دارای تعارض زناشویی موثر است (001/0P<). با توجه به این نتایج می توان گفت زوج درمانی شناختی-رفتاری با تمرکز بر شناخت های منفی و اصلاح آنها منجر به تغییرات هیجانی و رفتاری می شود که این امر بر بهبود بهزیستی اجتماعی آنها نیز موثر است.

    کلیدواژگان: تعارض زناشویی، بهزیستی اجتماعی، زوج درمانی شناختی رفتاری
  • مریم اسماعیلی نسب*، فرزین باقری شیخانگفشه صفحات 140-163

    کرونا ویروس 2019 (کووید-19) به عنوان بزرگترین تهدید سلامت عمومی افراد در سال 2020، دوسالی است که مردم جهان را دچار مشکلات فراوانی کرده است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه معنویت، تاب آوری و خود شفقت ورزی در دانشجویان با سطوح بالا و پایین اضطراب کووید-19 انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع علی-مقایسه ای است. جامعه آماری پژوهش را دانشجویان دختر و پسر دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه گیلان در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل دادند. شرکت کنندگان به روش در دسترس از هر گروه 135 دانشجوی با سطوح بالای اضطراب کووید-19 و 135 دانشجوی با سطوح پایین اضطراب کووید-19 انتخاب شدند. دانشجویان با استفاده از پرسشنامه اضطراب کووید-19 ویتن و همکاران (2012)، معنویت پارسیان و دونینگ (2009)، تاب آوری کانر و داویدسون (2003) و خود شفقت ورزی نف (2003) مورد سنجش قرار گرفتند. تحلیل داده ها نیز با بهره گیری از روش تحلیل واریانس چند متغیره توسط نرم افزار SPSS نسخه 24، انجام شد. یافته های حاصل از اجرای تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که بین دانشجویان با و بدون اضطراب کووید-19 از نظر معنویت، تاب آوری و خودشفقت ورزی تفاوت معناداری وجود دارد؛ به طوری که میانگین نمرات معنویت، تاب آوری و خودشفقت ورزی در دانشجویان با اضطراب کووید-19 در مقایسه با دانشجویان بدون اضطراب کووید-19 به شکل معناداری کمتر است (001/0>P). بر اساس یافته های پژوهش حاضر، دانشجویان دارای سطوح بالای اضطراب کووید-19 کمتر از معنویت و تاب آوری برخوردار هستند که این خود موجب تشدید علایم در افراد می شود. از طرفی دیگر، مشخص گردید قضاوت در مورد خود، احساس انزوا و بیش همانندسازی در افراد دارای اضطراب کووید-19 بالا است؛ به همین دلیل لازم است روان شناسان و مشاوران در این زمینه ها توجه بیشتری داشته باشند تا از شدت غیرعادی اضطراب-19 در دانشجویان کاسته شود.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس، معنویت، تاب آوری، خودشفقت ورزی، اضطراب کووید-19
  • سهیلا سادات رسول*، سوسن علیزاده فرد صفحات 166-193
    هدف این پژوهش، مقایسه تداعی های ضمنی و آشکار مربوط به پرخاشگری و اضطراب در نوجوانان پسر دارای رفتار قلدری و بدون رفتار قلدری بود. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری آن شامل دانش ‏آموزان پسر 12 تا 19 ساله شهر تهران در مقطع متوسطه اول و دوم بود که تعداد 113 دانش‏آموز از چهار دبیرستان پسرانه به روش نمونه‏ گیری خوشه‏ ای در سال تحصیلی 1398-99 انتخاب شدند. به منظور شناسایی دانش‏آموزان با و بدون قلدری، از فرم نامگذاری قلدری همسالان (پکاریک و همکاران، 1976) استفاده شد. برای جمع ‏آوری داده‏ های پژوهش نیز با استفاده از پرسشنامه قلدری ایلی‏نویز (اسپلیج و هالت، 2001)، چک لیست علایم بالینی Scl-90 (دراگوتیس، لیپمن و کوی، 1973) و آزمون تداعی ضمنی ((IATبر اساس مدل گرینوالد و همکاران (1998) جمع‏ آوری شدند. داده‏ ها با استفاده از آزمون مقایسه میانگین، و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان دادند که تفاوت نمرات تداعی ضمنی پرخاشگری و اضطراب در دو گروه با و بدون قلدری معنادار است؛ اما تنها نمرات تداعی آشکار پرخاشگری دو گروه معنادار بود و تداعی اشکار اضطراب در دو گروه تفاوتی نداشت. یافته ها همچنین نشان داد که تداعی آشکار و ضمنی پرخاشگری، و تداعی ضمنی اضطراب می‏توانند رفتار قلدری را با اطمینان پیش‏ بینی نمایند (0001/0p≥). این نتایج تایید کننده نقش تداعی‏‏های ضمنی و آشکار در عرصه بالینی است؛ و در شناخت بهتر رفتار قلدری کمک می‏نماید، تا در تدوین برنامه ‏های آموزشی و مداخله‏ های روانشناختی مورد ملاحظه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: قلدری، تداعی‏های آشکار، تداعی‏های ضمنی، اضطراب، پرخاشگری
|
  • Kamran Sheivandi * Pages 2-32

    The purpose of this study was to "designing and developing a model of Social and occupational consequences of Covid19 anxiety pandemic and to identify mediating role of self-compassion in nurses of Tehran hospitals”. This research in terms of purpose was applied and in terms of nature and method of data collection was descriptive-correlative research based on structural equation. The statistical population of this study included nurses working in coronavirus department of Tehran hospitals. The statistical sample was 384 cases that selected based on cluster sampling method. The research tools included Pierce et al.'s interpersonal relationship, Dortaj al.'s coronavirus anxiety, Riss et al.'s self-compassion and Shaufelli, bekker & salanova work attachment. Descriptive indicators and structural equation were used to data analysis. The results showed that self compassion had a mediating role in the causal relationship between coronavirus pandemic anxiety and interpersonal relations and work attachment of nurses. The results showed that the cognitive self-compassion had a mediating role in the causal relationship between coronavirus pandemic anxiety and interpersonal relation and job attachment. Based on these findings, it can be concluded that cognitive self-compassion is a variable that can be relied on to design effective interventions to reduce the adverse effects of crises such as anxiety by the spread of coronavirus pandemic in the treatment environment and other work settings.

    Keywords: Coronavirus anxiety, Interpersonal relation, Selfcompassion, Work attachment
  • Maryam Vatankhah, S. M. Hossein Mousavi Nasab * Pages 34-76

    People with depression have impaired cognitive functions and psychological symptoms of depression. Depression is characterized by negative biases in different aspects of information processing that is related to vulnerability for the development, higher levels of depressive symptoms, maintenance and even recurrence of depression. Psychologists believe that memory is the foundation of cognitive psychology. Memory is one of the most important cognitive impairments in patients with depression, and its impairment exacerbates their inability to perform daily functions. autobiographical memory is part of the memory. Research has shown that there is a strong link between psychological symptoms and autobiographical memory bias. Depression can lead to impaired memory so that depressed individuals have difficulty retrieving specific memories. In other words, overgeneralization of autobiographical memory occurs. Considering the importance of this issue in the last two decades, extensive research has been done on the relationship between depression and memory, and memory-based depression treatments, which have sometimes yielded contradictory results. Despite these extensive pharmacological and psychological treatments for depression, there are limitations in comprehensiveness and efficacy of these treatments that leads to the need for more research on depression-related interventions. The present study is a systematic review article that has been collected through a complete study of 45 articles in the field of each of the interventions proposed during the article, history of memory and major depression. The aim of this study was to review autobiographical episodic memory-based training interventions for patients with depression to provide a sketch for more extensive research on each of these interventions. Overall, the studies conducted in this study indicated that episodic autobiographical- based memory training interventions have significant effects on the improvement and depressive symptoms in patients with depression.

    Keywords: Depression, Autobiographical memory, competitive memory training, working memory training
  • Sajedeh Tabesh, Hadi Bahrami Ehsan *, Seyed Mohammad Reza Rezazadeh Pages 78-112

    Marital satisfaction is one of the many keywords that family researchers have focused on for years. Despite extensive studies in this field, so far no research has been done on designing a native pattern and profile for predicting marital satisfaction. The present study aims to design a native operational profile for predicting the success rate in creating marital satisfaction based on the important and determinative components. Inspired by existing research, the most important variables involved in marital satisfaction were identified and a questionnaire was prepared. To discover the existing components and factor structure of marital satisfaction in the Iranian society, 240 married individuals living in Tehran randomly answered the prepared questionnaire regarding marital satisfaction. The data were analyzed by factor analysis and receiver operating characteristic (ROC). The findings showed that the factor structure has been assigned to love, spouse emotional stability, marital forgiveness, commitment, financial understanding, and sexual satisfaction. The results also showed that the values of these factors are not the same in men and women. Thus, two profiles were obtained for the groups of men and women. The results of this study portrayed that by using these profiles, the level of marital satisfaction can be well predicted in a future oriented perspective. The results of this study can be well used in developing educational programs aimed at promoting marital satisfaction and also in couples counseling.

    Keywords: Marital satisfaction, Marital Satisfaction Prediction, Marital Satisfaction factors, Marital Satisfaction Prediction Profile
  • Nader Hajloo *, Saeed Pourabdol, Shahrzad Saravani, Nasser Sobhi Gharamaleki, Babak Mousavi Pages 113-137

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of cognitive behavioral couple therapy on on Improving social well-being in couples with marital conflict. This study was a quasi-experimental study with pre-test and post-test with control group. The statistical population of this study included 160 couples with marital conflict referring to 4 counseling and psychology clinic in Tehran in 2018. The sample in this study was 32 couples with marital conflict referring to 4 counseling and psychology clinic in 2018 who were selected by cluster sampling and were divided into two experimental and control groups (16 couples for each group). Dyadic Adjustment Scale (Spanier, 1976) and social well-being (Keyes, 1998) questionnaire were used for data collection. Multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was used for data analysis using SPSS-22 software. The results showed that cognitive-behavioral couple therapy had a significant effect on social integration, social coherence, social contribution, Social actualization and social acceptance (P <0.001). Based on these results, it can be said that cognitive-behavioral couple therapy, focusing on negative cognitions and their modification, leads to emotional and behavioral changes, which also affects their social well-being.

    Keywords: Marital conflict, social well-being, Cognitive Behavioral Couple Therapy
  • Maryam Esmaeilinasab *, Farzin Bagheri Sheykhangafshe Pages 140-163

    Coronavirus 2019 (COVID-19) as the biggest threat to public health in 2020, is a two-year period that has caused many problems to people around the world. The aim of this study was to compare spirituality, resilience and self-compassion in students with high and low levels of COVID-19 anxiety. The method of the present study is descriptive causal-comparative. The statistical population of the study consisted of male and female students of the Faculty of Literature and Humanities of the University of Guilan in the academic year 2020-2021. Participants were selected by available methods from each group of 135 students with high levels of COVID-19 anxiety and 135 students with low levels of COVID-19 anxiety. Students were assessed using COVID-19 Anxiety Scale Wheaton et al. (2012), spirituality Parsian & Dunning (2009), resilience Connor & Davidson (2003), and Self-Compassion Questionnaire Neff (2003). Data analysis was performed using multivariate analysis of variance by SPSS software version 24. Findings from multivariate analysis of variance showed that there was a significant difference between students with and without COVID-19 anxiety in terms of spirituality, resilience and self-compassion; So that the average scores of spirituality, resilience and self-compassion in students with COVID-19 anxiety are lower compared to students without COVID-19 anxiety (P<0.001). According to the findings of the present study, students with high levels of COVID-19 anxiety have less spirituality and resilience, which in turn aggravates the symptoms in individuals. On the other hand, it was found that self-judgment, feelings of isolation and over-assimilation are high in people with COVID-19 anxiety; For this reason, psychologists and counselors need to pay more attention to these areas in order to reduce the unreasonable severity of anxiety in students.

    Keywords: Coronavirus, Spirituality, Resilience, Self-Compassion, COVID-19 Anxiety
  • Soheila Sadatrasoul *, Susan Alizadehfard Pages 166-193
    The aim of this study was to compare the implicit and explicit associations of aggression and anxiety in boy adolescents with and without bullying behavior. The research method was descriptive correlational and its statistical population included 12 to 19 year old male students in Tehran in the first and second secondary school that 113 students were selected by cluster sampling method in the academic year of 2019-2020 In order to identify students with and without bullying, the Peer Bullying Nomination Form (Pekarik et al. 1976) was used. To collect research data, the Illinois Bullying Questionnaire (Espelage, Holt.2001), the Sc-l90 Clinical Symptoms checklist (Derogatis & lipman, Covi.1973), and Implicit Association Test (IAT) (Greenwald et al. 1998) were used. Data were analyzed by using average comparison test and multiple regression analysis. The results showed that the difference in implicit association scores of aggression and anxiety in two groups with and without bullying was significant; But only the explicit association scores of aggression were significant in two groups and the explicit association of anxiety was not different in two groups. Results also showed that explicit and implicit associations of aggression, and implicit association of anxiety can predict bullying behavior with confidence (p≥ 0.0001). These results confirm the role of implicit and explicit associations in the clinical field; and helps to better understand bullying behavior, to be considered in the development of educational programs and psychological interventions.
    Keywords: Bulling, Explicit associations, Implicit associations, Anxiety, Aggression